Félelem / szeretet – két legfontosabb szó a családi kutyaképzésben

Cikk: 109., Dátum: 2022. február 04., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

családi kutyaképzés

Egyre több lehetőségünk van információhoz jutni a kutyaképzés terén a neten, és sajnos ezzel együtt egyre jobban el is bizonytalanodhatunk.  Sokszor találkozhatunk érzelmi alapú képzési módszerekkel, de ezek olykor pont ellentétes álláspontokat mutatnak nekünk.

Van, aki a félelemre támaszkodva (pl.: „par force” technika) próbál fegyelmezettebb kutyát nevelni. Van, aki szeretet alapon (pl: pozitív tréning) akar eredményeket elérni az együttműködés terén. Vajon melyik a helyes és melyik helytelen? Ahhoz, hogy erre a kérdésre reális választ adjunk, érdemes lenne megvizsgálnunk

más szemlélettel az érzelmeket.

Félelem érzése

Ez az érzés teljesen természetes és rendkívül hasznos is tud lenni az állatvilágban. Sok esetben ez az egyetlen, ami életben tarthat egy egyedet. Egy valós vészhelyzetben létfontosságú, e nélkül a menekülés nem valósulhatna meg. Így biztos pusztulás várna az állat számára ennek az érzésnek a hiánya miatt.

családi kutyaképzés

Azt is tudjuk, hogy az állatvilágban gyakori a dominancia-harc. Tény, az élelemhez való hozzáférés, vagy a szaporodás privilégiumának eldöntése legtöbbször nem demokratikus alapokon valósul meg. Ezért a megfélemlítő viselkedésre az állatok között bőven látunk gyakorlatot. A behódoló egyed életét pedig sok esetben pont ez az érzés menti meg.

Szeretet érzése

Ennek az érzésnek lehetnek igen káros hatásai, van hogy egy állatra pont természetellenes hat. Ha egy házi kedvencet folyamatosan bombázunk a saját pozitív érzelmi megnyilvánulásainkkal az bizony súlyos problémákhoz vezethetnek. Ebbe akár bele is pusztulhat egy kutya.

családi kutyaképzés

Az állandó puszilgatás, ölelgetés, a jutalomfalatok tömeges vásárlása, a kalória dús étel megszakítás nélküli rendelkezésre állása, a kutya akaratának szűnni nem képes érvényesülése soha nem vezethet egészséges és boldog élethez.

Nézőpont kérdése

Ugye minden csak nézőpont kérdése? Milyen szemszögből is vizsgáljuk az érzelmeket? Lehet, hogy érdemes lenne olykor nem érzelmi alapon olvasni egyéni véleményeket, hanem néha egyszerűen csak szakmailag , objektív módon, vagy más nézőpontból is látni a dolgokat. De az érzelem mindig irányít, bármilyen is legyen!

„az ember irányít, a kutya szót fogad”

A higgadt gondolkodás, a megfontoltság, a béketűrés lassan kiveszni látszik. Az idő, amit a józanságra hagyunk, az pedig szinte teljesen elveszik.  Helyette, ami marad az sokszor a mértéktelen érzelem. Bármi is az, így már valóban helytelen.

A mértékletesség és egyensúly segíthetne mindezen.

családi kutyaképzés

Szerencsére, az embernek van lehetősége, hogy felismerje és helyén kezelje az érzelmeket! Ha pedig már egyszer úgy döntöttünk, hogy az érzelmeink irányítanak minket, akkor válasszunk valóban helyesen!

családi kutyaképzés

Hogyan? Hát az igazság az, hogy a kutyaképzési ismérvek közül a leglényegesebb nem a kitartás és a kreativitás lesz, vagy épp a határozottság és következetesség. A legfontosabb két szó a családi kutyaképzésben inkább

a szorgalom és a türelem.

Talán a nyugalom érzésével olyan nagyot még nem tévedett senki sem. Ha ez nem megy, akkor se felejtsük el az örökérvényű törvényt:

"egy érzés ahogy jön, pont úgy el is megy".

Minél gyorsabban, annál jobb. Ha ezt a kutyának is megtanítjuk, akkor már olyan nagy gond nem lehet. Mi kell ehhez? Néha csak két fontos szó.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek