Kutya ignorálása – amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

Cikk: 111., Dátum: 2022. március 17., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

kutya ignorálása

Rengeteg helyen olvashatunk olyan véleményt, hogy a kutya helytelen viselkedését legjobb ignorálással, azaz figyelmen kívül hagyással párosítani.

Ez esetben a Gazdi cselekvés nélkül van egy adott helyzetben, tehát se nem tilt, se nem jutalmaz.

Ezt követően, ha a kutya felhagy a helytelen viselkedésével, akkor már megkülönböztetően jutalmazni lehet. Ennek a logikának az a legfőbb célja, hogy pozitív büntetésként semmiképpen se alkalmazzunk gátló tiltást, ami a kutya számára cselekvő kellemetlen következmény.

Helyette a kutya önmaga hagyjon fel a rossz viselkedéssel, mert rájön arra, hogy az nem sikeres. Így nem éri vele el azt, amit akar.

Ezért spontán kioltódhat a helytelen viselkedés.

kutya a családban

Természetesen ennek a gondolatnak megvan a maga hatékonysága és nagyon sok helyzetben valóban alkalmazható eredményesen. Önmagában ezzel semmi baj nincs, tényleg sok esetben igen hasznos lehet.

"a korlát támasz és tájékozódási pont"

Amit viszont feltétlenül meg kell jegyezni, hogy nem minden esetben! Különösen fontos észben tartanunk, hogy nemcsak a személyes preferenciánk, vagy ízlésvilágunk határozza meg épp az alkalmazott módszerünket, hanem bizonyos esetekben legfőképpen a helyzet maga.

Példának okáért, ha olyan a helyzet, hogy a kutya támadó magatartást mutat és van -akár csak az esélye-, hogy ezzel másban, vagy -akár szerencsétlenül- önmagában sérülést okozhat, illetve valamiben kárt tehet, akkor semmiképpen nem ajánlott ezt a viselkedést ignorálással párosítani.

Különösen, ha a kutya ebben elszánt, kitartó, ezt magatartásában általánosítja, vagy épp ebben a viselkedésében kioltási kitöréseket, esetleg spontán visszatéréseket mutat.

kutya a családban

Fontos: a figyelmen kívül hagyással járó cselekvésnélküliség bizony semmilyen mértékben nem csökkenti a Gazdi felelősségét a kutyája viselkedéséért. Sajnos olykor a tétlenség okozhat komoly következményeket is.

Ezt legfőképpen annak a tudatában kell megértenünk, hogy a 785/2021. (XII.27.) Korm. rendelet szerint egy „állatorvosi beavatkozás útján” egy befogott kóbor állat életét akár már 15 nap” után kiolthatják, ha

„c) agresszív, viselkedészavaros,

és ez nem egészségügyi állapotából fakad, valamint szakorvosi ellátás mellett sem várható változás”.

Mi az, amit ebben, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni?

A jogszabályban nincs meghatározva részletesen, mi is lehet viselkedés zavar!

Mindenki sokkal jobban jár, ha időben észreveszi és hatékonyan kezeli ezeket! Sokkal hasznosabb lehet a kutyánkat ösztönzően arra nevelni, hogy bármilyen helyzetben is van, ránk figyeljen. Hiszen egy családi kutya figyelmének középpontjában csakis egy szerető gazdi lehet.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Forrás: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

785/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet   - a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályairól

Kutyasuli képek