Így csináld – kutyatanítási praktikák

Cikk: 114., Dátum: 2022. április 12., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

így csináld kutyatanítási praktikák

A családi kutyázásnak is megvannak a jellemzői, melyeket mindenkinek a saját elgondolásainak megfelelően kell önmagához igazítania. A kutyatanítási alapelveinknek szilárdaknak kell lenniük és a család tagjaival közös egyetértésben kell kialakulniuk, melyeket az otthoni

tanítási tevékenységeinkben

is feltétlenül meg kell jelenítenünk.

A jó családi kutyaképzésre az igazán jellemző az érzelmek természetes megélése, a közvetlenül biztosított, személyes jutalmazás, valamint a türelmesebb és belsőségesebb bánásmód.

kutyatanítási praktikák

Ha ezeket a fontos alapelveket tisztáztuk magunkban, akkor már valóban jöhetnek a hétköznapi cselekvések! Azaz mit is tehetünk annak érdekében, hogy meg tudjuk valósítani elképzeléseinket egy szocializált-, szófogadó-, együttműködő-, saját életvitelünkbe beleillő-, családi kutya megteremtéséhez?

"mint minden gazda, úgy minden kutya is egyéniség" (1.)

Íme néhány kutyatanítási praktika:

  1. Rögzítsd a céljaidat: Készíts jegyzetet, táblát, ábrát a fontos kutyatanítási céljaidról! Helyezd el ezeket szembetűnő helyeken. Ezek a megerősítő emlékeztetők segítenek észben tartani a kitűzött célokat.
  2. Írj naplót, rendszerezőt: A kutya tanításához szükség van elegendő időre, ennek biztosításához előre kell tervezni a napi feladatokat. Ha látod, hogy betervezted erre az idősávokat, akkor nyugodtabban látsz neki a gyakorlatoknak is.
  3. Csinálj jó helyet:  Nincs rosszabb a zavaró dolgoknál, melyek kizökkenthetnek a tanítási folyamatból. Csukd le a számítógépedet, tedd el a telefonodat, vedd le az okosórát. Távolíts el mindent, ami elvonhatja a figyelmedet! Így zavartalanul tudsz gyakorolni.
  4. Egyszerűsíts: Sok esetben egy tanítási feladatot nehezen, hosszabb ideig lehetne csak megoldani. Ezért érdemes lenne ezt részekre osztani, melyek könnyebbé és megoldhatóbbá teszik a feladatot.
  5. Koncentrálj és pihenj: Érdemes egy rövidebb ideig intenzívebben egy feladatra koncentrálni, majd ezt követően kis pihenőt tartani játékkal, kimozgással. Ez segít a kutyatanítási helyzet figyelmi terheit azonnal feloldani.
  6. Jutalmazz: Egy kitűzött kutyatanítási feladat elvégzésénél fontos, hogy mindig jó élménnyel társuljon. Ez számodra is és a kedvenced számára is ösztönzően fog hatni. Találj önmagad és a kutyád számára is motiváló dolgokat.
  7. Találd ki: Nem mindig sikerül azonos módon tanítani egy kutyát. Rá kell találnunk a saját technikánkra, az általunk járt sikeres megoldásokra, életviteli feladatokra. Ehhez kell olykor kreativitás és kitartás, de pont ettől lesz személyes a családi kutyaoktatás.
  8. Éljétek meg a sikert: Az egyik legfontosabb a kutyatanításban, hogy lépésről-lépésre lásd a haladást a kitűzött célok felé. Lehetnek sikertelen pillanatok, melyek segíthetnek a saját megoldásaid megtalálásában. Mindezek mellett fantasztikus érzés az, amikor megéled a sikereket és ezt az érzést megosztod a négylábú kedvenceddel is.
  9. Csodáld meg: Érdemes néha megállni a tanítási feladatok között egy-egy pillanatra és csak mosolyogva szemlélni, nevetve megcsodálni kedvencünket. Csak úgy …, feladat nélkül. A szépségéért, a létezéséért, csak azért, mert van neked.
  10.   … amit Te ide gondolsz.

kutyatanítási praktikák

A családiasan akkor tudsz helyesen kutyát tanítani, ha nem törekszel tökéletességre. Ugyanis akár egyedül, akár közösségben végzed a tanítási feladatokat, pont attól lesz jó egy-egy gyakorlat, ha

örömmel csináljátok.

Egy megfelelési kényszerrel végzett idomítás csakis terhelő dresszúra lehet mindenkinek.

Ha úgy érzed, hogy vagy Te, vagy a kutyád esetleg feszült, motiválatlan, fáradt, akkor nyugodtan hagyd abba a gyakorlatokat és csak élvezzétek szabadon a pihenőidőt. Ez előfordulhat bárkinél, bármikor, nincs ezzel semmi baj, majd pótoljátok legközelebb azt, ami most elmaradt.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

1. Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513


Kutyasuli képek