Reaktív kutya – ingerlékenység kezelése

Cikk: 115., Dátum: 2022. május 12., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

reaktív kutya

Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy reaktív kutya, bár maga a jelenség egyáltalán nem új.

Találhatunk erre egyéb kifejezéseket is úgy, mint ingerült, heves, impulzív, aktívan reagáló, … kutya. Amit takar, az abszolút nem kellemes viselkedés, sőt akár veszélyes is lehet.

Azon lehet elmélkedni -bár nem igazán érdemes-, hogy ezt agressziónak tekinthetjük, vagy sem. Van, hogy csak morog, vagy ugat a kutya valamit, illetve valakit. Esetleg a pórázt rángatja, vagy feszíti a kezedben. És van, hogy már támad, vagy harap! Hogy ezt a kutya teszi, az sem kétséges. Nem is gondolkodik rajta, azonnal megtörténik a dolog! Ha ilyen kutyát látsz, tarts tőle távolságot!

reaktív kutya

A kiváltó inger bármi lehet, van, hogy még megérteni se lehet. Egy vélt veszély, ami lehet egy tárgy, egy állat, egy ember, akár egy hang, egy árny… Bármi, ami a kutyád számára félelemkeltő, vagy frusztráló lehet. Sőt lehet ezek együttese, ami már túl nagy belső feszültséget, idegi terhet jelet és kiváltja az ingerült reakciót.

„a problémák a legtöbb esetben szintén érzelmi természetűek”

Amit tényleg fontos megjegyezni, hogy a gazdinak jogilag komoly felelősségre vonhatósága van ez ügyben. A kutya szempontjából meg azt illik tudni, hogy amennyiben emberre támad, azonnal kioltható az élete!

No, ha már kellő figyelemmel vagyunk a téma iránt, akkor érdemes belemélyedni egy kicsit. Vizsgáljuk meg ennek az ingerlékenységnek, aktív reagálásnak a lehetséges okait.

A kutya idegrendszere, genetikája mindig a viselkedés vizsgálatánál az alap. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire terhelhető, és milyenek a kialakult viselkedésmintázatok. Látni fogjuk, hogy ingerlékeny kutyáknál már kisebb ingereknél is kiváltódhat egy nagyon rossz válasz, amit általában félelemből, érzelmi indulatból ered.

Ez kialakulhat különböző okokból: egy megélt traumából, betegségből, szocializálatlanságból, akár helytelen megerősítésből, vagy tanítás hiányából, ... is.

reaktív kutya

Ma éles szemléletbeli eltérés van abban, hogy ennek kezelése hogyan is történjen:

Van, aki ezt azonnali tiltással oldja meg, amit általánosságban hatékonynak tekinthetünk. Még akkor is, ha önmagában ezzel nem szüntetjük meg az ingerlékenység kialakulását. Viszont gátolni, megakadályozni a kutyát egy támadásban, harapásban így valóban sikeresen lehet.

Van, aki a megelőző pozitív tréningben hisz, mondván így változtatni lehet a kutya asszociációin, képzettársításain, válaszreakcióin. Ez valóban segíthet a kutya érzéketlenítésében. De azt is meg kell jegyezni, hogy ez rendkívül munkaigényes, fokozatosságot igényel és sok időt vesz igénybe. Ezen kívül sajnos kudarcok is lehetnek a folyamatban, ezért a hatékonysága adott helyzetben nem garantálható. Bármikor érheti a kutyát egy nagyobb, vagy összetett inger, amire még nincs felkészülve és sajnos kiváltódhat a heves reakció.

A választás leginkább egyéni ízlés és személyes beállítódás kérdése, ki-melyiket érzi magának elfogadhatóbbnak. Érdekesség, hogy a két módszer nem zárja ki egymást, no és épp az is előfordulhat, hogy se egy averzív, se egy appetitív inger nem hat. Foglalkozni persze mindenképpen kell a komoly problémával.

Tétlenül elnézni, figyelmen kívül hagyni, elbagatelizálni, félremagyarázni ezt a viselkedészavart semmi esetre sem szabad!

reaktív kutya

Amin feltétlenül érdemes elgondolkodni:

Vajon miért nem érzi magát biztonságban Te melletted a kutyád? Miért gondolja azt, hogy nem neked kell kezelni a vélt veszélyeket? Miért nem vesz figyelembe Téged? Miért nem olyan irányba mozog, amerre Te vezeted?

„az ember irányít, a kutya szót fogad”

Az kétség nélkül biztos, hogy egy kutyának sincs kellemesebb inger a

gazda jó szándékának megnyilvánulása mellett, mint
az ember rendíthetetlen magabiztossága és egészséges önbizalma.

Ha ezekkel tudod társítani a kutyád félelmi helyzeteit és nyugodtan és cselekvően útmutatást is adsz neki  - akár jól betanult rutinok szerint- , akkor sikeresen kezelheted az impulzív reakciókat. Tehát a megoldásokért Te igen is sokat tehetsz!

reaktív kutya

Amit mi javaslunk a reaktivitás kezeléséhez:

Ne önmagától oldja meg ezeket a váratlan eseteket, hanem a Te segítségeddel! Ne a belső érzései határozzák meg a reakcióit, hanem a Te útmutatásod! Ne az ingerlő inger legyen a figyelmének középpontjában, hanem a Te személyed! Ne a kutyára bízd a helyzet megoldását, hanem legyen a kulcs a Te aktivitásod!

Bízz magadban és azonnal cselekedj!


Egy bevált tapasztalat az ingerült viselkedés megelőzéséhez:

- Sok gyakorlással, rutin kialakításával, fokozatos terheléssel, tudatos előrelátással és proaktivitással el is lehet kerülni sok ilyen helyzetet.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

Kutyasuli képek