A „kutyaképzés tudománya” – alá- és fölérendeltség

Cikk: 116., Dátum: 2022. június 07., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

kutyaképzés tudománya

A magyar kutyaetológiai kutatások régóta ismertek és elismertek világszerte. Okkal, nem véletlenül. Jelentős szerepe volt ebben dr. Csányi Vilmos professzor úrnak, aki tudományos munkájának köszönhetően kivívta a magyar kutatások számára a sikert. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben nagy szerepe volt a zseniális meglátásainak, a kutatási területválasztásainak, a hétköznapi ember számára is érdekes, érthető és közkedvelt publikációinak.

Vitathatatlan, hogy a hűen követett kutatási szabályok alapján született szakmai megállapításokat kiválóan oldotta fel emberi nyelvezetével, egyéni stílusával. Egy olyan plusz adalékkal, ami valóban közkedveltté tudott tenni egy rangos tudományt.  Ezt a többletet egyszerűen csak a saját, karizmatikus személyisége adta meg.

A kutyaetológia tudományának hasznosítója lehet a kutyaképzés területe, bár –viccesen- amennyien foglalkoznak és írnak erről mára már hívhatnánk ezt is tényleg tudománynak. De a tömegesség édes kevés, hogy diszciplína legyen.

alá - és fölérendeltség

A kutatói fegyelem, a szigorú módszertan, a szabályok alázatos betartása, a megfigyelések objektív leírása nem tartozik a „változó”, „új megközelítéseket”, sőt azt is mondhatnánk, hogy helyét kereső kutyaképzés különleges tulajdonságai közé.

Az alapelv azonban nem változik soha:

„Egy elmélet jóságát, igazságát, nem a szépsége vagy az egyszerűsége, hanem a gyakorlati értéke bizonyítja.”

Egy kutya oktatása bármennyire is lehet mulatságos vagy élvezetes – a személyes beállítódásaink és értékrendszerünktől teljesen függetlenül – nem nélkülözheti a tanító - tanuló páros szerepkiosztását.

A tanításnál mindig van, aki tanít és van, aki tanul. Ezekben a szerepkiosztásokban pedig az az érdekes, hogy automatikusan kialakít egy alá-fölérendeltséget.

Mert az, aki tanul, bizony követ. Ha nem alakul ki ez a hierarchikus viszony, akkor tanítás se nagyon lesz!

alá- fölérendeltség

Természetesen nagyon jó és hasznos, ha van közben megerősítés, ami segít a tanulásban. De ennek is több lehetősége van. Létezik közvetlen- és közvetett megerősítés. Bár igaz, a kialakult viszony tekintetében ez nem változtat sokat.

A kondicionálásos tanulás (Skinner) közvetlen kapcsolatot eredményez az „inger és a válasz, vagy a viselkedés és közvetlen megerősítés között”.

A megfigyeléses tanulásnál (Bandura) ellenben nincs ilyen közvetlen kapcsolat. Csak közvetett megerősítés van, mert ez nem közvetlen tapasztalat.

Ez utóbbinál  a tanuló „nem automatikusan másolja le és reprodukálja a látott viselkedést, hanem tudatosan és szabadon dönt, hogy hasonlóan cselekedjen-e vagy sem”. Pl.: a Do As I Do tréning – Csináld utánam meglátásunk szerint pont nem ilyen!

mutatom csináld

A megfigyeléses tanulásnál az inger és válasz közé ékelődik egy „közvetítő mechanizmus”: „a "személyiség", vagy pontosabban a "személyiség" kognitív folyamatai”.

Az viszont egyértelműen belátható, hogy még a megfigyeléses tanulásban is a tanuló modellkövető.  Tehát az alárendeltség –bár ez esetben a kutya saját döntése- így is gyakorlatilag kialakul.

Szerencsére egy családi kutya  „személyisége” általában olyan, hogy a jó gazditól is szívesen tanul hasznos dolgokat. És mivel érjük el azt a kutyánál, hogy tanítható állapotban legyen? Ez mindenkinek a saját, személyes döntése legyen.


Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek - ISBN: 9789633101513

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/pszicho/szemlel/szemlel.htm
http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Pedaggiai_pszicholgia_jegyzet_vodapedaggusoknak/311_megfigyelses_tanuls.html
https://doasi.hu/versenges-helyett-egyuttmukodes-hogyan-segit-a-do-as-i-do-azoknak-akik-kuzdenek-a-kutyajukkal/

Kutyasuli képek