Én és a kutyám - családi szokások és szertartások

Cikk: 124., Dátum: 2022. december 22., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

Én és a kutyám

Szokások, napi rítusok

Szokások, napi rítusok mindenki életében kialakulnak. Számos olyan kötött, rövid cselekvésforma lehet a napjainkban, melyek szinte észrevehetetlenül lezajlanak (lásd: reggeli kávézás, esti fogmosás, …). Fura, de igen fontos funkciójuk van, mert

segítenek bennünk megerősíteni azt az érzést, hogy minden rendben van.

Ezek sokszor időponthoz, helyhez, vagy akár személyhez kötődnek, mint például az üdvözlés.

Az éjszakai simogatás

Előfordul éjszakánként, hogy „kisebb ügyeket” intézünk és kimegyünk a hálószobából. Ilyenkor átmegyünk a kutyák helységén, ahová még meg se érkezünk, de már tudják, hogy jövünk. Talán a csoszogásból, talán a padló nyikorgásából. Mielőtt odaérünk a kutyáknál elkezdődik egy üdvözlési rítus, melynek sajátos cselekvése és hangja van. Szájukba veszik a játékukat és közbe egy különleges búgó hangot adnak. Majdnem olyat, mint a macskák dorombolása. Közben a szemük az álmosságtól szinte csukva marad. Mikor odaérünk hozzájuk, -nincs apelláta- a buksi simogatása el nem marad. Éjszaka nincs se kivárás, se feladat. A szerető jutalom ekkor mindig feltétlen, csak önmagáért kapják a kutyák.

„ a személyes rítusok is leírhatók apró szabályokkal, de ellentétben a tanított, megkövetelt szabályszerű viselkedésmintákkal, ezek véletlenszerűen, társas akciókban alakulnak ki ”

Szertartások, jeles ceremóniák

Minden család életében vannak kiemelt napok, melyek együtt járnak kisebb-nagyobb szertartásokkal. Ezek különböznek a napi szokásoktól, bár maga a cselekvés sor akár itt is lehet kötött (pl. karácsonyfa díszítése, vagy tojásfestés, …). Egy ilyen szokásos rendben elvégzett eljárás általában nem napi gyakoriságú, sokkal érzelemdúsabb és általában tudatosabb is.

Fontos funkciójuk lehet az érzelmek együttes megélése, egy-egy krízishelyzet közös átvészelése, az összetartozás kifejezése.

Lényegében mélyen éljük meg, és sokkal bensőségesebben, úgy mint például a hálaadást.

Én és a kutyám

A gyógyító ölelés

Minden évben egy-két alkalommal állatorvoshoz megyünk a kutyáinkkal. Ekkor bizony nem a legörömtelibb dolgok szoktak lezajlani, ezt már tapasztalatból tudják. Ezért előfordulhat, hogy a legvidámabb pillanatból egy másik pillanatra már egy félősebbre vált át a kutyaagy. Persze lehetne ilyenkor egy finom jutalomfalattal próbálkozni, vagy kedves szóval, gyengéd simogatással oldani a stresszt. Nekünk azonban van erre egy különleges megoldásunk a megnyugváshoz, ez pedig a gyógyító ölelés. Ez csakis különleges alkalmakra van tartogatva, mikor igazán szükséges az áldás és hálaadás.

A kutyák képesek az empátiára, ezt már mindannyian tudjuk. Az viszont mindig egyéni kérdés, hogy egy kutyával a családban milyen közösségben is szeretnénk élni?

Mert szoros közösségben élni az igazán fantasztikus dolog.

A közösségünk megvalósulása, az összetartozás együttes megélése, a szeretetünk ajándékba adása jutalmazhatja igazán a családi kutyát, és talán ez lehet számára a legkívánatosabb.

Mert vannak érzések, melyek valóban biztosítják a túlélést, az életben maradást. Ezek legigazabb helye lehet -még egy kutyának is- a család és legalkalmasabb megnyilvánulásai pedig a családi szokások és szertartások.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek