Idomítás, kiképzés, tréning, … – kutyatanítási módszerek

Cikk: 134., Dátum: 2023. június 10., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

kutyatanítási módszerek

Egy érdekes disputa zajlott kutyás szakmai körökben a múlt század végén, melyben azt a témát járták körül, hogy mi is az idomítás és a kiképzés? Ha valaki emlékszik még a Kováts – Patay féle „szópárbajra” az pontosan tudja, hogy ez nem annyira a tartalom, mint inkább csak a szavak játéka volt. Hiszen ebben az időben a kutyaiskolákban még általánosan volt jelen

a fizikai kényszer és a keménység.

„A verés mégis igaz.” (Kováts)

Hogy ma az idomítás az valóban „állatkínzást” jelent, vagy épp a kiképzés az tényleg „katonai drillt”, azt döntse el mindenki maga. Az viszont köztudott tény, hogy az állatok tanításának módszetani fejlődésében egyre inkább kiszorultak a fájdalmat és kellemetlen érzetet keltő módszerek és helyette lépésről-lépésre erősödtek meg a természetes ingerekkel ható módszerek. A kevert módszerek (fájdalom és jutalom) helyére a történelmi fejlődés eredményeként sok helyen a jutalmazó tanítás került (lásd: az ösztönző módszer, V.L Durov cirkuszi idomító).

A ma használatos módszertani csoportosításnál gyakorlatilag már teljesen értelmét vesztette a kutya számára „fájdalmas” ismérv. No nemcsak a kutyaetológia fejlődése, vagy a családi kutyatartók ízlésvilága miatt, hanem egyszerűen csak a magyar-, hatályos

jogszabályok következményeként.

Ugyanis –ma hatályos törvény szerint- az állat kímélete, az állatkínzás tilalma miatt „ indokolatlan, vagy elkerülhető fájdalmat” okozni tilos, ahogy állatra vagy emberre uszítani, küzdelemre késztetni, úgy „képezni, idomítani”, hogy az sérülést okozhat szintén tilos.

Aki még mindig ezt a logikát követi, az egyszerűen
csak a jogszabályt nem tartja be.

Mára a családi kutyatartás területén „eltolódtak egyes hangsúlyok”, fejlődtek az ”etológiai ismeretek” és „az állatvédelmi szempontok” markánsabbak lettek. Így most a kutyatanítási módszerek csoportosítására csak a „természetes” ismérvet érdemes használni.

klikker helyett

Egy megerősítéses tréninghez nem igazán szükséges idomító eszköz, sokkal nagyobb „varázsereje” van egy természetes hangnak. Hiszen a kutyát a személyes oktatás során

soha nem egy eszköz jutalmazza, hanem mindig
az ember maga.

Az is fontos, hogy a családi kutya tanítása nem olyan, mint a hagyományos kiképzés, melynek célja „hogy a kutya minden körülmények között végrehajtsa vezetője utasításait” vagy „akár összetettebb feladatsorokat száz százalék pontossággal, még akkor is, ha külső, vagy belső ingerek vonják el a figyelmét”. Szó sincs róla!

Sőt, pont ennek az elvárása lehetne
a legnagyobb hiba!

„A gazdák empátiája, hűsége, odaadása és játékossága miatt becsülik kutyájukat.” (Kubinyi)

Egy családban az a jó, ha az ember „jó viszonyt” ápol négylábú barátjával és semmi gond nincs azzal, ha a „társává válik”. Bizony napi szinten kell foglalkozni a családi kutyával ahhoz, hogy kialakítsuk az együttélésünk „rendezett, optimális” viszonyait.

Tanítani kell a családi szabályokat ,
oktatni kell a családi funkciókat és
gyakorolni a családi szerepeket is
!

klikker helyett

Ebben a lényeg, hogy nem megtörni, de még elnyomni se szükséges a kutya egyéniségét, mert -„ésszerű határokon belül”- hagyni lehet, hogy maguk döntsék el, hogyan oldják meg a feladatukat. Arra, hogy - bizonyos fokú - szabadsága legyen figyelni lehet a tanítás közben is.

A legnagyobb sikerünk akkor lehet, ha kivívjuk, hogy egy feladat megoldása a kutya számára már önmagában jutalomérzetet jelent.

Így nemcsak az irányítója „utasítására” hajt végre egy-egy feladatot, hanem „önszántából”, "saját örömére" is.

A játékosság és a türelmesség

ebben nagyon sokat segít.

Egy családi kutya tanítási módszerének választásánál talán az lenne a legjobb, ha nem a megnevezésre, a szavak játékára figyelnénk, mint inkább arra, hogy a választott módszer által képesek legyünk érni a legfőbb célunkat:

egyedi jellegű szociális kapcsolatot alakítsunk ki vele,

és kialakuljon a családban az együttműködés.


Hálásan köszönjük a figyelmedet!


Felhasznált irodalom:

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

Dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola - 1986 ISBN 9632817087

Dr. Kováts Zsolt: A kutyakiképzés alapjai – Tankönyv a szolgálati kutyavezetők részére - 1984 – ISBN 9630317389

Patay László: Szelídíts meg! – A hobby-állattartás aranykönyve 1994 – ISBN 963602605X

Miklósi Ádám–Topál József : Kutyagondolatok nyomában 2006 - ISBN 963 9664 22 7

Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát – 1999 - ISBN 9789638865427

https://www.kutyakozpont.hu/kutyakikepzes/

Kutyasuli képek