Szerető kutya – családi gyógyterápia

Cikk: 140., Dátum: 2023. november 15., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

szerető kutya

A szociális kutyaképzés egyik legfontosabb kritériuma egy alkalmas kutya. Nem véletlen, hogy terápiás- ill. segítő kutyának csak olyan kutyát szabad képezni, amelyik magatartásában egyáltalán nem agresszív. Komoly tévedés, ha olyan ebeket próbálnánk ilyen szerepbe beleerőltetni, melyeknél nincs meg a szükséges szelídség és az empátia.

„a gazdájukat szerető kutyák szintén képesek empátiára”

A konokul heves, indulatos, lobbanékony vérmérséklet itt nem megengedett. Sem a túl rámenős, önfejű, akaratos stílus. Legfőképpen azért, mert ami célt szolgálna, azt pont nem teljesítené be.

Szerető kutya

Sokkal inkább kívánatos egy vidám, pozitív kisugárzású, alázatos, segítőkész kutya, akiben van szociális érzékenység és - nem utolsó sorban - önzetlen szeretet.

„a szeretet a kutyákat legerősebben vezérlő kapcsolat”

A kutyás gyógyterápia nem klinikai művelet. Nem szükséges hozzá se éles szike, se radioaktivitás, se kémiai anyag, se maró vegyület. Sokkal éltetőbb és természetesebb dolog a valódi lényege.

Szerető kutya

Ahogy az emberi elme elfogadóvá válik és megnyílnak az érzékelés receptorai, úgy fogjuk megérezni nemcsak a kötődés, vagy gondoskodás viszonosságát, hanem a négylábú kedvencünk sugallta legfelemelőbb érzéseket is.

„a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet”

A gyakorlat rendkívül egyszerű, nem kell ezt még kondicionálni se. Megy magától, teljesen ösztönösen. Az ember lehajol, kitárja a két kezét és teljesen elfogadja a négylábú kedvencünk közeledését, szorosan átkarolva az ebet.

Szerető kutya

Tartsuk is meg ezt pár percig és engedjük, hogy közben átjárjon minket

a szeretet érzése.

Ne foglalkozz most semmi mással, csak erre a pillanatra koncentrálj! Jusson el minden porcikádba ez a valós érzés!

Szerető kutya

Egy olyan vágyott állapotot fogsz ezzel kétely nélkül elérni, mely csökkenti a szorongást és segít a mentális egészség megerősítésében. Azt javasoljuk, hogy gyakorold Te is szorgalmasan minden nap a szerető ölelést.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom:

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Mindenkinek szüksége van egy négylábú őrangyalra – A kutyák pszichés hatásai

Kutyasuli képek