Kutyanevelési tabu - hatékony fegyelmezés

Cikk: 144., Dátum: 2024. február 26., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

hatékony fegyelmezés

A túl nagy szabadság igen gyakran komoly viselkedés problémákat tud okozni. Persze ezek csak akkor tudatosulnak igazán, amikor már valóban problémákká váltak.

„belső fegyelem nélkül a szabadság megbetegít

A kutya túlzott magabiztossága megjelenhet olyan viselkedésben, mint a felugrálás, a csipkedés, harapdálás, pórázhúzás, … vagy épp a domináns agresszió. A kutya erőteljes bizonytalansága megmutatkozhat olyan magatartásban, mint a szorongás, a menekülés, a frusztráció, a rongálás, … vagy épp a reaktív agresszió.

Sajnos sok esetben csak akkor merül fel a problémakezelés igénye, amikor már túlzott feszültséget okoznak a tünetek, pedig mindig sokkal egyszerűbb lenne a megelőzés. És hát azon se nagyon lehet csodálkozni, hogy általában nem a kutya idegrendszeri adottsága, vagy neurológiai rendellenessége okozza a problémákat, mint inkább az elhanyagoltsága, a neveletlensége, vagy épp a fegyelmezetlensége.

„a szabadság kulcsa a fegyelmezés”

Fegyelmezetlenség esetén azt érzékelhetjük, hogy „valami feszültség keletkezett”, … „valami zavar támadt”, … „valami nem jó” vagy a kutyában , vagy a környezetében, … ez pedig stresszt okoz, amit valóban kezelni kell.

„a fegyelmezés egyben stresszkezelés is”

Fegyelmezetlen magatartást oka lehet az ürítési szükség, az éhség, a zaj, a fény, a hőmérséklet, a szaporodási vágy, a kapcsolódás hiánya, vagy épp ennek eltúlzása, az ingeréhség, vagy épp az ingergazdagság, valamint

a kutya életkörülményeinek illetve életritmusának rendezetlensége.

Ezekre mind érdemes odafigyelni, egyben rendezni is.

A fegyelmezés nem jelent feltétel nélküli engedelmességet, sem kikényszerített pszichikai megtörést és különösen nem fenyítéssel elért alázatot. Annál sokkal értékesebb bizalmi kapcsolatot igényel és legitim tiszteletet.

„egy bizalmi kapcsolat erős fegyelmezést is elbír”

A fegyelem eléréséhez rendkívül fontos, hogy ne hozunk létre „irányítási vákumot”! Azaz legyünk képesek betölteni és megtartani a vezetői szerepünket. Ezzel pedig létrehozzuk a kutya számára a kiszámíthatóságot és a biztonságérzetet.

Itt vagyok, jelen vagyok, végzem a dolgomat!

„fegyelmezésre SZÜKSÉG van”

A hatékony fegyelmezéshez igen hasznosak az ”indirekt utak” alkalmazása, ami nem tiltásban, nem rendre utasításokban és nem engedelmességi gyakorlatokban jelennek meg. Bár ezeknek is megvannak a saját helyük és fontosságuk, de ugyanannyira –vagy még jobban is- fontosak a közvetett fegyelmezési eszközök. Ezek legfőképpen a megfelelő körülmények kialakítását jelentik!

Nagyon sokat tudnak tenni egy rendezett élet megteremtéséhez, ha vannak ismétlődő szokások-rítusok, betartható szabályok-keretek, vagy épp egy követhető napirend-házirend.

Már egyetlen egy egyszerű szabály

is eredményesen javíthat egy fegyelmezetlen kutya viselkedésén!

Azt azonban soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a kutya valóban hatékony fegyelmezéséhez szükséges kritérium a nevelt nevelő.

„a fegyelmezés egy tanulási, fejlődési folyamatot segítő funkció”

Ugyanis a fegyelmezés legkívánatosabb alapja mindig: a saját önfegyelmünk.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Forrás:
Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata 5. Pécs 2013. ISBN 978-963-89366-3-9
Fegyelmezés és tekintély - Uzsalyné Pécsi Rita előadása

Kutyasuli képek