Válassz kutyaiskolát - családi orientáció

Cikk: 15., Dátum: 2019. április 10., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Nagy dilemma előtt áll az a gazdi, aki rászánta magát, hogy végre a tettek mezejére lépjen és beadja szeretett kedvencét egy ebtanodába, mint új nebulót. De melyiket is válasszam a sok közül? Bizony pár dolgot ilyenkor érdemes jól átgondolni. A szokásos cél - pénz - idő hármas mindenkinek fontos, mint ahogy a kapott érték és a gyakorlati hasznosulás, de titok nem ebben rejlik.

Legyen a kutyaképzési választásunk tudatos és felelős döntés!

Fokozottan figyelj arra, hogy tájékozódj minden képzés előtt! Körültekintés és türelem jellemezzen! Javasoljuk, hogy biztosíts erre elegendő időt!

Nagy kérdés, hogy milyen céllal akarjuk tartani a kedvencünket? Mit is szeretnénk kezdeni a kutyánkkal? Mi legyen a kutyának a napi feladat, a napi funkció? Erre vannak válaszként a különböző képzési orientációk:

1. Az egyik ilyen lehetséges terület az őrzés és védés kérdésköre. A klasszikus "szolgálati" kutyaiskolák pont erre a területre szakosodtak, és hagyományosan ebből a tőből fejlődtek ki a sport- ill. munkakutya iskolák is. Ápolva hobby szinten a szolgálati kutyaképzésnek a szellemiségét, és a technikáját is. Amit feltétlenül tudni kell előre, hogy funkció ebben, amit a kutya tanul, az pont a támadás.

2. A kutyaképzés másik alapvető iránya a szociális kutyaoktatás. Ide soroljuk a segítő- és terápiás kutyák képzésének megvalósítását. Mivel a modern társadalmakban szerencsére a szociális érzékenység egyre nő a segítségre szorulókkal szemben (vakvezetés, rohamjelzés, fejlesztés, ...). A funkció ekkor a kutya számára a támogatás.

3. Mára a kutya szerves része lett a legalapvetőbb emberi közösségnek: a családnak, így sok mindenben közreműködhet otthon. Jóban és rosszban együtt éli a családi életet velünk, bármit meg is tehet a családban nekünk! Létrejött így a családi kutya kategóriája, egyfajta családi orientáció is, melyben a funkció az örömszerzés.

"a kutyát igazi társnak, érzelmi partnernek, sokszor gyerekhelyettesítőnek tekintjük"

/Csányi Vilmos/

Egyik választás sem lenne talán rossz! A gond inkább akkor van, ha igazából a kutyánknak nincs is egyáltalán funkciója, mert az ember tudatosan semmire nem neveli. Könnyen hasztalanná és céltalanná válhat így neki az egész otthoni élet. Talán pont ez lenne a legrosszabb és legfelelőtlenebb megoldás.

Ajánljuk, hogy egy kutyaiskolában mindig olyat tanulj, amit hasznosítani is fogsz.

"a kutya-ember vegyes falka sem hasonlít már a farkasfalkára,

sokkal közelebb áll egy emberek alkotta csapathoz"

/Csányi Vilmos/

Hogyan válassz egy kutyaiskolát? Hát dönts a saját kedved szerint!

Számunkra a Családi kutyaiskola a játékos nevelésnek a helye!

A kutyázás nekünk egy igazi családi program, együtt eltöltött szabadidő. Mivel

kiváló lehetőség az együttműködésre, a közös élményszerzésre,

a közös tanulásra és az örömök közös megélésére is.

A családi kutyázás

kötődés alapú, kapcsolatcentrikus.

Természetes pedagógiával, szociális jutalmazással,

türelmes viszonyrendezéssel.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek