Kóros agresszivitás a kutyáknál - állatorvosi idézetek

Cikk: 57., Dátum: 2015. október 22., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs



„Mivel a kutyák évezredek óta az emberek között élnek, ezért rájuk is vonatkoztatható az a társadalmi elvárás, hogy ne veszélyeztessék a környezetüket. Ez azt jelenti, hogy az etológia meghatározásaitól némileg eltérően általában az embereket és a haszonállatokat indokolatlanul nem veszélyeztető agresszivitást fogadjuk el "normálisnak. „

„Az ezt meghaladó, vagyis az elfogadhatónál nagyobb veszélyt jelentő, nem provokált és ismétlődő agresszivitást tekintjük ezért e dolgozatban - és az állatorvosi praxisban egyaránt - kórosnak és kezelendőnek.”

„ A halálos kimenetelű támadások a közepes és a nagy testű, harci, őrző-védő és szánhúzó kutyák körében fordulnak elő, mint a pit bull terrier, a rottweiler, a német juhászkutya, a dobermann, a kaukázusi juhászkutya és a szibériai husky. A leggyakrabban kettő vagy több kutya támadása jár halálos következménnyel. „

„ A harapások áldozatainak többsége, mintegy 60 %-a 10 éven aluli, a halálos kimenetelű támadások ennél is nagyobb arányban irányulnak gyermekek ellen.”

„A legtöbb emberharapás előzetes provokálás nélkül történik és a megtámadott személy ismeri a kutyát, 55%-ban saját kutya a támadó.”

A KÓROS AGRESSZIVITÁS OKAI

„A kutyák kóros agresszivitásának számos oka lehet.

Örökletes hajlam, szervi megbetegedések és környezeti hatások is kiválthatják.

Ezek diagnosztizálása nehéz feladat. Tekintettel a probléma veszélyességére, felelőtlenségnek tekinthető, ha a szokatlanul agresszív kutya tulajdonosa nem fordul állatorvoshoz.”

„A környezeti tényezők közül a fajtakiválasztás az egyik leggyakoribb hibaforrás. Sokan nem tudják felmérni, mivel jár egy a dominanciára hajlamos, nagytestű, őrző-védő vagy szánhúzó kutya vásárlása. Vannak, akik a bűnözési helyzet romlása miatt

szándékosan vesznek agresszív ebet vagy „vadítják” a kutyájukat.”

„A korai szocializáció fogalmával és fontosságával a tenyésztők és a kutyatartók gyakran nincsenek tisztában. Az állattartók néhány személyiségi jegye is szerepet játszhat. Az

ideges, az emocionálisan instabil,

a félénk és a fegyelmezetlen emberek

kutyái gyakrabban válnak agresszívvé.”

„Kiválthatják a problémát a tartás és a táplálás során elkövetett olyan hibák is, mint a

túlzott engedékenység, a kóborolni hagyás,

az elégtelen foglalkozás, a brutális bánásmód

(az indokolatlan és a rendszeres büntetés), valamint a hiányos táplálás is. „

Funkcionális (az állatorvosi gyakorlat igényeinek inkább megfelelő) szempontból a legismertebbek a domináns, a félelmi, a területvédő, a birtokló, a táplálékvédő, az oltalmazó, a kutyák közötti, a fájdalmi, a játék közbeni, a szülői, az átirányított, idiopatikus és a ragadozó agresszivitás.”

„A kóros agresszivitás visszatérő jellegű és nyilvánvaló tünetekkel jár.

Alapformái az offenzív vagy támadó és a defenzív vagy védekező agresszivitás, mely utóbbi lehet aktív és passzív is. Ezektől eltér a ragadozó agresszivitás, mert annak eredeti célja a táplálékszerzés.”

„A jellemző viselkedési tünetek a szőr borzolása, a merev figyelés, a fogvicsorítás, a morgás és a harapás. "

A KÓROS AGRESSZIVITÁS KEZELÉSE

„A kóros agresszivitás gyógykezelése során a legfontosabb szempont, amit minden esetben figyelembe kell venni, hogy az általában nem múlik el magától és kezeletlenül súlyosbodik. "

" Ugyanakkor tudni kell, hogy néha a leggondosabb kezelés sem hoz eredményt vagy nem érhető el teljes vagy végleges gyógyulás, hanem meg kell elégedni azzal, hogy a kutya agresszivitása mérséklődik és biztosan megfékezhetővé válik.

„A kezelési program összeállítása előtt tanácsos feljegyezni, hogy milyen ingerekre, milyen gyakorisággal, mennyi ideig és milyen súlyossággal jelentkezik az agresszió. Ez lehetőséget ad később a kezelés hatékonyságának megítélésére.”

„A kezelés kezdetén az agressziót kiváltó okok távoltartására kell törekedni. Általában az is hasznos, ha egy ideig nem foglalkozunk a kutyával. Ez a mellőzöttség hiányérzetet kelt, ezáltal javítja a későbbi kezelés eredményességét.”

„Ha az agresszivitás hátterében szervi ok áll, annak kiküszöbölése az elsődleges.

Minden más esetben a viselkedés módosítására irányuló nevelési programot kell végrehajtani, ami alapvetően két részből áll.”

„Mivel a különböző kutyáknál eltérő ingerekre és ingerküszöbszinteknél jelentkezik az agresszió, ezért a legfontosabb feladat, hogy a

kutya megtanulja nyugodtan elviselni az ingereket,

vagyis csökkenteni kell az érzékenységét és meg kell emelni a küszöbértéket. Ezt deszenzitizációnak nevezzük. „

„A viselkedés módosításának másik része az átnevelés. Ennek során a küszöbértéket meghaladó ingerekre adott választ igyekezünk megváltoztatni.

Ez a kutya alapvető engedelmességi kiképzésén, illetve a régebbi ismeretek felelevenítésén alapszik."

„A kóros agresszivitás kezelésének legfontosabb célja és egyben alapfeltétele, hogy az emberek elleni támadásokat megelőzzük. Erre több lehetőség is nyílik, ilyen az elzárás, a póráz, és a szájkosár használata."

Ha felmerül a gyanú kóros agresszivitásra kutyája tekintetében feltétlenül keresse fel állatorvosát és forduljon tanácsért képzési szakemberhez!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

/Dr. Csikós Károly: A kutyák emberek elleni agresszivitása, Szekszárd - 2000.

Kutyasuli képek