Sikeres kutyaválasztás titka - külcsín és belbecs

Cikk: 31., Dátum: 2017. január 20., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


BEVEZETÉS

Kutya nélkül nem élet az élet, szokták mondani. Bár ezt a gondolatot azért árnyalni lehet azzal a kitétellel, hogy persze az sem mindegy, hogy milyen is ez a kutyával való élet.

A kutya nagyon sok örömet, boldogságot okozhat a gazdinak, a családnak. Javíthatja a közérzetet, segíthet a mentális állapotunkban, együtt érezhet velünk. Tény, hogy a kutya lehet kiváló társállat.

Pont ezért egy igazi családtag! Persze legalább annyira igaz ez, mint ennek épp az ellenkezője.

Ha valóban örömteli "kutyatársas" életet szeretnénk, természetes dolog, hogy késznek kell lennünk áldozatvállalásra. pl: idő, figyelem, rugalmasság, önzetlenség, lemondás... stb. Egy jó kapcsolat kialakítása és működtetése érdekében. Persze a jó recept az mindenkinél más.

Egy okos gazdi azonban tudja, a jó kapcsolatot már önmagában a választás is meghatározhatja! Ezért rendkívül fontos a tudatosság már a kapcsolat legelején is! Legyél felkészült a döntésed meghozatalára, mikor kutyát választasz, hiszen a döntésed -reméljük- nem csak egy-két napra szól!

NE LEGYEN ZSÁKBAMACSKA

Sok cikk foglalkozik a kutyaválasztással, rengeteget lehet erről a témáról olvasni. Sok közös, szinte "egyértelmű" tanáccsal. Érdemes ezeket elolvasni, előre tájékozódni, segítenek a felkészülésben, szándékaink megerősítésében, vagy épp elvetésében.

"A jelszó: minden személyiséghez a neki megfelelő fajtát!"

/Csányi Vilmos/

Érthető és elfogadható az a tanács, hogy olyan kutyát válasszunk, ami illik hozzánk. Persze ehhez kell egy kis önismeret. Ismerni kell saját magunkat: személyiségünket, életvitelünket, körülményeinket. Illetve ezek- jó tíz éves- lehetséges változását! Hát ehhez bizony kell egy egészséges őszinteség is.

A LÉNYEG

Ha nem akarunk sokáig titkolózni, akkor most ki kell, hogy mondjuk a lényeget:

Nem a külcsín a legfontosabb, hanem a belbecs!

Mit is jelent ez? Egyszerűen azt, hogy kutya választásánál bár fontos a külalak, a csontozat, a fogazat, ... stb, de messze nem annyira, mint az idegrendszer!

Beszélhetünk hozzánk illő személyiségekről, de az igazság az, hogy a háttérben mindig az idegi stabilitás a legfőbb kérdés.

AZ EGYSZERŰ MEGOLDÁS

Hogyan lehetne a kutya választását egyszerűen megúszni? - tehetnénk fel a kérdést. Válassz magadnak egy "jó" kutyát! Persze az már más kérdés, hogy melyik kutya a "jó kutya"? Honnan lehet ezt tudni? Hogy lehet ezt megállapítani? Különösen igaz ez a kutyakölykök esetében! Egy kölyök esetében pedig ennek megállapítása nem könnyű, főleg a jövőbeni viselkedését tekintve.

Válasszunk segítségként egy egyszerű és gyors megoldást. Mert ilyen is létezik!

Íme: a VOLHARD teszt.

Alapvetően kutyakölykök esetében szokták alkalmazni, hogy a kutya viselkedési hajlamait vizsgálják vele, abból pedig (feltételezésekkel) következtetéseket, alkalmazási lehetőségeket állítsanak fel. Mielőtt kutyát választunk végezzük el ezt a tesztet! Akár több kutyán is!

EGY "CSALÁDI" JAVASLAT

Ha ügyesek vagyunk segítségével választhatunk magunknak egy "jó" kutyát! Megítélésünk szerint "családi" kutyának stabil, kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű (és ez nem egy nagyon határozott, erősen magabiztos kutyát jelent!), nyugodt és szelíd kutya a legjobb választás, amelyik egyszerűen irányítható, könnyen tanítható. Tűri, sőt szereti és igényli az ember közelségét. Jól motiválható, aktivizálható feladatokra, egyben szeretet igényel és ad.

Természetesen mindenki önmagának választ kutyát, ezért a legjobb belátása szerint döntsön. Nem elfeledve azt a tényt, hogy választása következményeit sokáig viselni kell.

Ha bővebben szeretnél olvasni a Volhard tesztről ezt itt megteheted. Klikk ide...

Hálásan köszönjük a figyelmet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek