Joga van tudni- kutyatanítás kötelezettsége

Cikk: 59., Dátum: 2019. február 24., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


Keressük ma együtt a kutyatanítási stílust, -irányzatot, -jelleget!

Minden kutya eltérő idegi terhelhetőséggel, sajátos külső-belső tulajdonságokkal és képességekkel rendelkező lény.

Ahhoz, hogy közösségben sikeresen éljen a saját képességeihez mérten, differenciáltan, egyénileg tanítani kell!

"A kutyának fontos, hogy beilleszkedhessen a csoportjába, legyen az akár kéttagú, amely a gazdából és belőle áll."

Szocializáció - a kulcsszó, halljuk sokszor ezt a kölyökkutyánál. De mit is takar, mert ugye a kutya ebben kellene, hogy megtanulja a társas élet alapjait. Fontos megértően a kutyát szoktatni a külső környezeti ingerekhez, a fajtatársakhoz és ugyanolyan fontos türelmesen átadni neki a családi közösség életének általánosan elfogadott normáit és értékeit is.

Viszonyrendezés - mondják sokszor, de vajon ezt ki rendezi? Nem hasztalan dolog a fajtatársi játékban kialakuló sorrend, de ez a gazdával még nem feltétlenül alakítja ki otthon a jó kapcsolatot. Pedig kell, hogy egy értelmes lény legyen, aki következetesen megszabja a határokat és határozottan irányt is mutat.

"A két kerülendő véglet a mindent megengedő bánásmód és a kutyát megtörő, durva fegyelmezés."

A szociális tanulás - (itt) az az igazán varázslatos dolog, mert ezzel lehet egy problémát hatékonyan megoldani, vagy egy viselkedési mintát könnyen betanítani. A kutya figyel és tanul, könnyen átveszi majd ezeket. A demonstráció ebben a nagy segítség, melyben különösen hasznos lehet a segítő ember szerep.

A családi kutya szinte bármire kreatívan tanítható. A feladatok tárháza szinte végtelen, csak ne legyen ebben akadályozó tényező a kényelem.

" A kutyatartó örömeinek igazi forrása, hogy kialakíthatja, irányíthatja a szociális megértést."

Mi szeretjük a családi stílust, a szociális irányzatot, a közösségi jelleget. Nekünk egy kapcsolatban az igazi értéket pont a hozzáadott szociális attitűd, a szeretetteljes engedelem adja meg.

Egy családi kutya tenni akar a közösségért, melyben él. Ezért joga van tudni, hogy mi a saját dolga, mi a személyes feladat!

Pont az a jó, ha érti, hogy e nélkül nincs betevő falat! És a gazdit terheli ez a kötelem, mert ha nincs napi foglalkozás, akkor könnyen oda lehet a nyugalom és a fegyelem.

A társas együttélés lényege, hogy a cselekvések végrehajtsában van együttműködés. Soha ne felejtsd el, hogy a kedvenced az ideje legnagyobb részében otthon, a családban él. Ezért különösen fontos, hogy

Te adj neki napi feladatot, hasznos funkciót és utána játsz is vele egy kicsit személyesen.

Mert Te vagy az, aki minden nap egy kutyát etet, gondoz,

nevel és tanít!

Amit pedig soha ne sajnálj erre, az a közösen eltöltött idő, amihez legyen mindig meg a kellő türelem.

Hálásan köszönjük a figyelmedet.

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek