A kutya tanítása - veszélyérzet nélkül

Cikk: 65., Dátum: 2019. június 17., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A kutya tanítani sokféle módon lehet. Már régóta együtt él az emberrel, így van erre bőven kitalált recept. Ezen a területen se hiányoznak a különböző divatok és irányzatok. Hogy ezekből melyiket választod? No, leginkább ez határozza meg a kutyával a személyes kapcsolatot!

Ha biztosan jól akarsz választani, akkor egy dolgot mi javaslunk Neked: Egy pillanatra állj meg! És figyeld meg a saját, belső érzésedet ! Mert pont ez mutatja meg a valós lényeget.

Tudd meg, mindig az érzés vezérli az összes cselekvésedet!

Döntést tudni kell hozni! Erre képesnek kell lenni minden egyes fontos pillanatban! Választani pedig az érzések között is önállóan lehet.

Olykor az egyszerű felismerésben találod meg valóban a lényeget! Csak figyelj, itt egy egyszerű eset:

Ha az idősebb kutyák az iskolában szabadon vannak tanításkor, akkor csoportosan szaladgálnak, rohangálnak, egymást kergetik bármikor. Van, hogy csak játszva kergetik egymást felszabadultan és örömtelien. Persze van olyan is, hogy közben egymást szelíden szaladgálva fegyelmezik, mert hát kijár néha egymás közt kényszerűen egy kis tisztelet. És sajnos előfordulhat az is, hogy az egyik kutya épp úgy fut, rohan, menekül, hogy egy másik eb már erőszakosan pont zsákmányként űzi őt.

Ez teljesen ösztönös! Így ezt kitörölni egy kutyából nem nagyon lehet! De ez már sajnos pusztító agresszió és abszolút nem játékos dolog! Tény, hogy ennek akár tragikus végkimenetele is könnyen lehet.

Egy kutya számára ez bármikor tényleges fizikai sérülés, valós életveszély is lehet!

Az biztos, hogy egy érzékeny eb ezt különösen nagy streszként élheti meg, amit nem dolgoz fel könnyen és gyorsan minden egyed. Ezt teljesen ráhagyni, vagy könnyelműen rálegyinteni, esetleg csak közömbösen szemlélni súlyos felelőtlenség mindenkitől!

Ezért kutyát tanítani ilyen körülmények között nem lenne szabad senkinek!

Tanításnál ugyanis fontos

a családi környezet.

Egy családi kutyát elvárt viselkedésre nevelni, koncentrált figyelemre felkészíteni kizárólag fokozatos terheléssel, mértékletes szoktatással, segítő támogatással szabad. Ehhez feltétlenül szükséges biztosítani, hogy

a közvetlen életveszély lekisebb esélye se legyen.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek