Gyerekre vigyázzatok! - terápiás kutya

Cikk: 71., Dátum: 2019. november 25., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs



hogyan nevelünk egy kutyát, persze hatással van a viselkedésére (1)

Egy személyes  történet: Olyan nyolc éves lehetett egyetlen gyermekünk, mikor kutyás társaságban voltunk. Sajnos a fiúnk épp előtte eltörte a kezét és könyékig gipszet kapott.

Ültünk a televízió előtt közösen, sport műsor ment, szurkoltunk is rendesen. A szurkolásban a kisfiúnk felkapta a kezét, a mellette lévő „képzett” kutya pedig egyből a karjára ráfogott. De nem gyengén, lágyan, bizonytalanul, hanem „tele-pofával”. Pont úgy, ahogy az kell!

„ a fogások határozottak és erősek(2)

Hát, meg is döbbentünk rendesen. Szerencsére a gipsz bírta a nyomást, de inkább kerültük utána a kutyát nagyon. Rendszeresen fogatva” volt a kis kedvenc, "ŐV"-s volt, így erről ő nem tehetett.

Tanult viselkedés volt és egyáltalán nem véletlen eset!
„ pontosan azt teszi, amit tennie kell „ (2)

Addig mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen lehet. Mert ugye ez állítólag nem történhetne meg a "civil" életben! De nekünk mégis személyesen megélt, egyénileg megtapasztalat baleset! Ezért észbe is véstük ezt nagyon jól, mert a saját gyerekünket mi is szeretjük nagyon.

„ a kutya időnként túl okos lehet ahhoz, hogy szót fogadjon „ (1)

Jó dolog a bátorság, meg a magabiztosság se hasztalan. De a barátságosság, a szelídség se rossz dolog. Persze sokat számít ebben a genetika, a temperamentum, az örökölt hajlamok. De a tanulás is számít a viselkedésben, mert az is befolyásolhatja bőven a cselekvési folyamatot.

„ A tanítás első lépéseként pórázon, szájkosár nélkül,
alapos hergelés után fogassuk le a kutyát. „ (2)

Egy érzelmi hangulatnak az azonnali reakcióban, egy pillanatnyi válaszban okított módon, megszokott irányban, gyakorlott technikában is lehet bizony kifutása.

Talán mindenkinek jobb lenne az, ha egy okított kutya nem egy gyereket harapna meg.

„ nem minden állat tanulja meg ugyanazokat a dolgokat (1)

 

Idézünk csak fel néha rég elfeledett gondolatokat:

„A kutya nem egy gyilkológép, s ha az ember nem teszi azzá, nagyon is békés, barátságos, toleráns állat! Érdekes az állatok viselkedésével kapcsolatos kettős emberi magatartás is, ugyanis valamilyen rejtélyes oknál fogva az ember a vadállatot szelídíteni, a szelíd állatot pedig vadítani próbálja, idomítás, képzés, és háziasítás címszavak alatt.

A probléma általában akkor kezdődik, amikor az ember azt hiszi, hogy büntetlenül uralhat, irányíthat, genetikailag befolyásolhat olyan állatokat, amelyeknek az ősei már jóval az ember megjelenése előtt is sikeres, fajfenntartó ragadozók voltak.

Amikor embertársaink nem a megfelelő alázattal viselkednek az állatokkal és az őket irányító, genetikailag kódolt, vad, ősi ösztönökkel szemben, akkor az állatvilág mindig megmutatja, hogy ki az erősebb, és milyen törékeny, sebezhető az emberi faj.

/Tremmel Nándor - Kutyahírek.hu /

Aki naivan úgy gondolja, hogy egy kutya „univerzális” és rendelkezik azzal a képességgel, hogy különbséget tudjon tenni –emberi léptékben- a különböző helyzetek bonyolult és összetett tényezői között és ennek megfelelően az elvárható erkölcsös viselkedésnek megfelelően fog majd mindig önmagától cselekedni, annak ajánljuk

Dr. Gácsi Márta etológus és ŐV-s kutyakiképző felejthetetlen szavait:

„ mindenben tökéletes kutya persze nincs (2)

Ezért egyszerűen csak képesnek kell lennünk minden szégyen nélkül, felelősségteljes döntés meghozására, hogy milyen irányba szeretnénk a kutyát nevelni. Eldöntve a funkcióját, a szokásait, a szabályokat, a határokat, a viselkedési mintákat, a tanított reakcióit.

„Mindenkinek idejében el kell döntenie, hogy kemény házőrzőt akar-e, vagy pedig kedves, barátságos kutyát.”(2)

Igen, vannak véletlen helyzetek. Igen, léteznek lehetetlen esetek. Igen, előfordulnak balesetek. Egy megszerzett tudást a kutyából kitörölni nem könnyen lehet! Ezért talán sok szerető szülő közös igénye ez a nagyon egyszerű etikai minimum:

Támadáshoz szoktatott, emberre „fogatott ” kutyát
közintézménybe vinni, gyerekek közé soha, senkinek nem lenne szabad!

Ennek megértéséhez egyáltalán nem szükséges se egyetemi tudás, se tudományos diploma. Ezért nagyon szépen szeretnénk erre megkérni mindenit: Gyerekre vigyázzatok!


Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

Felhasznált irodalom:
(1) Brian Hare - Vanessa Woods: Az okos kutya - A kutyák sokkal többre képesek, mint gondolnád - ISBN: 9786155373282
(2) Gácsi Márta – Ferenczy Tamás: Kutyaiskola  - ISBN: 9636050473

Kutyasuli képek