Veszély és stressz - gyilkos összetevők

Cikk: 87., Dátum: 2020. június 4., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


„Minden veszély, amely megvalósul, lehetőséget ad arra, hogy fejlődjünk és változzunk.”

/ Richard Templar /

VESZÉLY

 A veszélyt -legyen az valós, vagy csak vélt- alapvetően egy fenyegető helyzetként értelmezzük, ami kárral, veszteséggel, romlással, bajjal jár. Lehet akár fájdalom, baleset, betegség is.

Általában ártalmas, negatív hatású tényező, melynek jellege, ideje, megjelenési formája igen eltérő. Fő ismérve, hogy a biztonságérzetünk ellen hat, így erős stresszkeltő faktor.

BIZTONSÁG

A biztonságot egy pillanatnyi zavarás-, bántódás- és teljesen veszélymentes helyzetként érzékeljük. Ez egy ösztönösen kívánt, vágyott nyugalmi állapot. Ha elveszítjük, akkor belső késztetést érzünk arra, hogy újra és újra elérjük. Különösen igaz ez akkor, ha egy veszélyhelyzet érzékelése mozdít ki minket ebből az ideális helyzetből.

Mindezt hasonlóan élheti meg egy családi kutya is, aki velünk él együtt. Megküzdve sokszor ugyanazzal a helyzettel, szembesülve ugyanazzal a környezettel, átérezve ennek minden egyes érzését.

SZERVEZET

Egy élő szervezet számára létfontosságú dolog, hogy képes legyen leküzdeni, elhárítani minden veszélyhelyzetet a lehető leggyorsabban. Erre koncentrálódik a figyelem és összpontosul a cselekvés. Közben pedig a szervezet funkcionális prioritásai változnak, ennek megfelelően változik a szervezeti működés.

A tartós, elhúzódó, sűrűn ismétlődő, vagy éppen túlreagált, pánikszerű reakció sajnos már sokkolhatja a szervezetet, melyet súlyos traumaként él meg egy élőlény. Megjelenhet a viselkedésben a frusztráció, a depresszió, az agresszió. Ez nem ritkán betegségeket, illetve pusztulást is eredményezhet.

 

Stressz: „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét"

/WIKIPÉDIA/

Ezért különösen fontos, hogy egy családi kutya rendszeresen, kellő mértékben és kívánt minőségben

nyugalomba kerüljön.

Ez a hosszú távú életnek feltétlenül szükséges kritériuma.

 

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Dr. Csutorás Gábor: Biztonságtudomány 2014.

Kutyasuli képek