Klikkermentes övezet – jutalmazási alapszabály

Cikk: 93., Dátum: 2021. február 26., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


KLIKKERES KIKÉPZÉS
A kutyakiképzés régi, hagyományos módja a kondicionálás. Az „inger-válasz” gépies ismétlésével -másodlagos megerősítésként- akár mesterséges örömérzetet is kialakíthatunk a kutyában. Szokás mondani: "ízlések és pofonok", bizony a jutalmazásnak is több lehetséges útja van. Ennek egyik ismert eszköze a klikker, amivel a kiképző „kondicionált megerősítést alkalmaz” /klikker.hu/, ami olykor csak kényszerjutalmazással végzett idomítást jelent.
A klikkeres kiképzés fémlapos jutalmazása mellett érdekessége még, hogy „nem alkalmaz pozitív büntetést” /klikker.hu/. A kutya rossz viselkedésének elhalását csak a „spontaneitástól” várja. Ezért tevőlegesen cselekedni nem kell, mert a kutya esetleg kellemetlenül érezné magát. Így egy averzív inger (tiltás) nem lenne helyes.

KUTYAKÉPZÉSI SZABÁLYOK
Sajnos azért azt mind sejtjük, hogy nem minden cuki kutya „édes”. A genetika, az idegrendszer, atemperamentum, az ösztönök, no és olykor a felvett gátlástalan viselkedés igen káros lehet másokra nézve. Ennek bizony nem mindenki örül feltétlenül. Ha a kutya ezt sikerrel éli meg, akkor rendszeresíteni is fogja kétségtelenül. Egy bölcs Gazdi ezért ezt nagyon jól tudja:

ahogy mindent jutalmazni is tilos,

pont úgy csak nézni mindig tétlenül sem szabad!

IRÁNYÍTÓI KÖTELESSÉG
Sokszor nem azt a képet tükrözi vissza egy önző kutya akarata mint, amit a szerető ember vár. A hiszti, a makacsság, a konokság, a fenyegetés, no és a nyílt agresszió mind a magabiztos irányítás és domináns befolyásolás megnyilvánulási módja lehet.
Tény, ha kezeletlen marad, akkor csak erősödni fog ez a kép. Nevetséges lenne a kutyára ezeket felelőtlenül elfordulva ráhagyni, vagy naiv jutalmazással még erősíteni is! Közismert tény, hogy egy felfokozott hangulat az appetitív ingert (jutalom) sajnos elnyomhat teljesen.
Mit lehet hát tenni? Jöhet az intézkedés:  tiltás, korlátozás, gátlás – egyedhez mérten és formában. Ez nemcsak irányítói-, hanem bizony sok esetben jogszabályi kötelesség is.

Bizonytalan tétovasággal, vagy akaratlan tétlenséggel sokszor csak rontani tudunk a helyzeten.

SZABÁLYKÖVETŐ MAGATARTÁS
Van, aki úgy tekint a kutyára, mint farkas. Van, aki úgy tekint rá, mint gyerek. E kettőben jelentős szemléletbeli ellentétek húzódnak. De mi látjuk azért a közös nevezőt is, hisz mindkettő közösségben él!

Nem létezhet sehol együttélés közös szabályok nélkül. Amik viszont csak akkor működnek, ha van a közösség tagjaiban szabálykövető magatartás. A szabályok elfogadásához alázat kell!

Ami vagy józan belátásból fakad (belső meggyőződés), vagy közösségi kényszerből (külső meggyőzés). A választás mindig szabadon eldönthető, de a következetesség eredménye általában ugyanaz lesz. A szabályok követése a közös túléléshez vezet.

JUTALMAZÁSI ALAPSZABÁLY
A jutalmazásnak is vannak szabályai, nagyon megéri ezeket józanul felismerni, örömmel elfogadni és szakszerűen alkalmazni. Például fontos azt is tudni, hogy akár megijedhet is egy kutya a klikker hangjától és előfordulhat, hogy épp mély félelmet mutat felé. Olykor a fokozatos szoktatás és a társított kellemes inger sem elég, hogy örömmel fogadja a "klikk hangot" egy félős kutya!

"az ember teremtette jókedvében a maga hasonlatosságára"

/Csányi Vilmos/

A jutalmazási alapszabály ezért nagyon egyszerű:

 ne egy kondicionált „klikker hangja” jelentse

a kutyádnak az igazi öröm érzetet, mint

inkább személyesen a Tiéd!


Egy klikkermentes övezetben mindig arra törekszünk, hogy az elsődleges jutalom, amiért az eb legfőképp lelkesedik, az - természetesen - önmagunk legyünk! Kívánjuk Neked is, hogy a Kedvenced legyen igazán boldog Veled!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Az operáns tanulásról és kiképzésről - klikker.hu

Csépe Valéria, Győri Miklós, Ragó Anett: Tanulás - emlékezés - tudás

Kutyasuli képek