Etikátlan kutyagyilkosság – háttér vélemény

Cikk: 94., Dátum: 2021. március 16., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

zsebetikett

Az elmúlt időszakban egyre több olyan sajnálatos eseményről láthattunk hírt, melyben egy szerencsétlenül járt családi ebet kilőtt egy vadász. Fájdalmas eset ez a szerető Gazdik számára, akik mély gyásszal élik meg ezt a tragikus tényt.

Természetesen mi is együttérzően megértjük a személyes érzéseiket.

Önkéntelenül merülnek fel ilyenkor bennünk kérdések: Mi vezethetett ezekhez a tragédiához? Ki hibázott? Ki a felelős értük? És mit lehetne tenni a kutyák érdekében, hogy mindenki elkerülje ezt a jövőben? De ezeket – mint, ahogy az lenni szokott - mindenki önzően a „saját szája íze szerint” válaszolja csak meg.

Nehéz általános érvényű, morálisan is helyes útmutatást találni.

Egyedi esetek – etikai háttér
Bár a végeredmény általában azonos: a kutya elvesztése, de azért az esetek mindig egyediek. Így a körülmények feltárása és a jogi következmények eldöntése is adott hatóság feladatkörébe tartozik. Sőt mi itt most nem is a kötött jogi hátteret szeretnénk tisztázni – ezt már korábban egyértelműen bemutattuk-, mint inkább az etikai oldalát vizsgálnánk most egy kicsit meg.

Tévhit vagy tudatlan balgaság
Van, aki úgy gondolja, hogy ilyen esetekben a Gazdi mellől lövik ki az ebet, de ez általában rendkívül súlyos tévedés. Persze ez egyszerű tudatlanságból is eredhet és azt meg a legrosszabb álmunkban sem feltételeznénk, hogy tudatos megtévesztésből állíthatná valaki ezt. Sok esetben a tényszerű igazság –amit olykor empatikusan elhallgatnánk-, hogy a kutya nemhogy pórázhossznyira nincs ilyenkor a Gazdi mellett, de még bizony jócskán szem elől téveszti is az ebet. Tisztelet a ritka kivételnek – szokták ezt ilyenkor mondani! De ez a tény akár „perdöntő” is lehet.

"a kutya egész életében képes tartós kötődést kialakítani"

/Csányi Vilmos/

Tartsd rajta a szemed
Aki „hétköznapi kutyás” és életvitelszerűen szeret a családi kutyájával közös programokban szabadidőt eltölteni, az pontosan tudja azt, hogy egy eb vadász ösztönei belső énjéből teljesen természetesen fakad. Egy Gazdinak sem kell ezt nagyon magyarázni, ez nagyon jól ismert dolog.
Teljesen mindegy, hogy a figyelem középpontját a kertben egy macska, egy szomszéd házi szárnyas, vagy épp egy mezei rágcsáló, illetve az erdőben egy elbújó madár váltja ki. A mi dolgunk ilyenkor, hogy tartsuk csak a szeretett kutyán a szemünket és ha szükség lenne rá kontrolláljuk csak a gyilkos ösztöneit.

Ha a mi célunk nem épp a vad pusztítás, akkor feltétlenül  akadályozzuk ebben meg az ebet. Persze az igaz, hogy ez esetben a kutya valóban a Gazdi mellet kell, hogy legyen!

Nem a kutya viszi a puskát
Ki dönti el, hogy mit tehet a szabadban egy kutya? Ki választhatja meg, hogy a felszabadultság érzése minek a rovására mehet? Vajon ki a felelős, ha az eb átlépi a morális vagy épp a jogi keretek határait? Teljesen biztos, hogy nem a kutya! Mégis az eb szenvedi el a legnagyobb büntetést, mert általában az életével fizet érte. Ezért ne a szeretett kedvencünk döntse hát el, hogy mit tehet ilyenkor és pontosan hol a helye! Hisz a puskát, soha nem a kutya viszi.


Erdőben szabadon. Kép forrása: Internet

Etikátlan kutyagyilkosság
Van úgy, hogy a szabadban szigorúbb szabályok vannak, mint máshol. De nemcsak a jogi passzusok szűkösebbek, hanem az etikai intelmek is  terhelőbbek, ezért érdemes ezeket jó szívvel betartani. Különösen azoknak, akik ez ügyben szót emelnek, véleményt írnak, vagy szakmailag okítanak.  
Ugyanis  - véleményünk szerint- nem egy szívtelen vadász, vagy épp egy felelőtlen Gazdi az, aki leginkább etikátlanul járhat el ezen tragikus kutyagyilkosságok terén, mint inkább azon tudatos tanítók, akik a saját jogszabályellenes szemléletükkel és felelőtlen kommunikációjukkal megtéveszthetik, vagy félrevezethetik mindannyiunk józan gondolkodását.

Hisszük, hogy egy jó Gazdinak pont a kutya mellett van az ésszerű helye!

Ha véletlenül séta közben eltávolodna tőled, akkor azonnal hívd be és jutalmazd meg egy kedves simogatással, hogy érezze azt, Te -azonosíthatóan- együtt vagy vele.

"a szeretet, a kutyákat legerősebben vezérlő kapcsolat"

/Csányi Vilmos/

Mi pedig –a további tragédiák elkerülése érdekében- csendesen csak ezt javasoljuk:

Többet ér a kutyás etikát lelkiismeretesen betartani!

Talán ezt elég egyszerű belátni bárkinek.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek