Az Én kutyám ... – gyász megélése

Cikk: 97., Dátum: 2021. július 02., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs

Az Én kutyám

Mazsi emlékére ...

Rengeteg kutyaképzéssel foglalkozó könyv tartalmaz hasonló útmutatást a kutya vezetésével kapcsolatban. A legtöbb esetben ezek egybehangzóan a következőre hívják fel a figyelmünket: az tud igazán egy kutya számára jó vezető lenni, aki higgadt, következetes, érthető és cselekvő magatartással irányít. Ehhez a legfőképpen az érzelmi labilitás elkerülése, az érzelmi stabilitásunk megőrzése a fontos. Egy optimista nyugalom bizony sok esetben nagy segítségünkre lehet.

Mazsi - családi kutyasuli - Pécs

Persze felmerülhet bennünk pár kérdés ezzel kapcsolatban:

A mindennapi életünk nyomasztó környezeti hatásait, stresszképző tényezőit hogyan is hagyhatnánk gyorsan figyelmen kívül? Mivel tudnánk ezeket egyszerűen ellensúlyozni? Hogyan érhetnénk el a pozitív nyugalmunkat könnyedén?

A megoldás néha ott van a szemünk előtt, csak tudni kell ezt észre is venni.

„a kutya egész életében képes tartós kötődést kialakítani”

Egy igazi családi kutyatartó igényli a kutya társaságát és egy jó családi kutya is pont ugyan így van a gazdival. Talán azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy ahogy az embernek is lehet a több kutya között egy kedvence, pont úgy egy kutyának is lehet a családban egy preferált embere. Figyeljük csak meg a térválasztást, ha szabadon dönthet az eb, hova helyezkedik el magától? Az Én kutyám bizony ott van mellettem! Persze egy gyengéd paskolással, vagy egy könnyed simogatással nyugtázom is a helyzetet.

Mazsi - családi kutyasuli - Pécs

Megesik, hogy ez a kötelék rendkívüli és pont a belőle származó öröm az, ami igazán mesteri. Hisz olykor elég csak egy pillantást vetni a kis kedvencünkre és egyből felderül az ember szíve, az arcunk pedig könnyen mosolyra fakad.

„a szeretet a kutyákat legerősebben vezérlő kapcsolat”

Egy igazi családi kutya társaságra vágyik, a jó gazdi pedig megadja a neki járó nyugodt szeretetet. A mikéntjéről már írtunk korábban is, de a cél ebben nemcsak a kutya lelkének felvidítása, hanem a motiváció egyben a miénk is lehet. Érdekes, de néha pont a vezetett társ az, aki segíthet nekünk betölteni egy irányítói szerepet.

Mert az örömteli támogatás sokszor nem az izgatott gyengeséghez, hanem pont ellenkezőleg, egy magabiztos jelenléthez vezet.

Mazsi - családi kutyasuli - Pécs

Talán az sem a csalfa véletlen műve, ha veszít az ember egy időre ebből az erőből, mert épp a gyász érzése gyengíti meg. A szeretett társ elhagyott és többé már nem vezethetem azt, aki az életedbe mindig örömet hozott.

De szerencsére az emléke itt él bennem és most is, és újra kedves mosolyt okoz.

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

 

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Kutyasuli képek