Becsüljük meg a jó kutyát! – családi hitvallás

Cikk: 91., Dátum: 2020. november 12., Szerző: Családi kutyaiskola - Pécs


A családnak - legyen az bármekkora is - mára abszolút szerves része lehet egy kutya. Így együtt élvezheti és szenvedheti is azt, amit nyújt neki a közösség.

Azt pedig feltétlenül tudni érdemes, hogy egy jó kutya tenni tud a családjáért.

"az ember teremtette jókedvében a maga hasonlatosságára"


Családi szerepek
Természetesen léteznek egy családban szerepek és az ezekhez kapcsolódó feladatok. Hagyományosan megjelenhet az „apai szigor”, az „anyai gondoskodás” és a „gyermeki függőség”. Ez fontos is és szükségszerű, de hogy egy posztot épp ki tölt be otthon, no az már érdekes is lehet. Persze lehet ezt itt a földön kőtáblába vésni, de eldönteni ezt elsősorban az égiek fogják. A biológia ebben kíméletlen, mert ugye mindenkinél genetikailag adott egy idegrendszer, egy temperamentum, egy személyiség. No meg az sem elképzelhetetlen, hogy idővel változhat a képesség, az erőnlét, az alkalmasság. Bőven elég ehhez egy személyes krízis, egy betegség, vagy csak a természetes öregedés.


Családi modell
Jó az, ha mindenki végzi a saját dolgát. De bizony olykor felcserélődnek a szerepek és egy igazi családi modellben pont az a jó ha a tagok egymásnak besegítenek. Bizony van, hogy az egyik pont a másiknak helyettesít! Van úgy, hogy anya a határozottabb és van, hogy apa az érzékenyebb. Ezzel önmagában semmi probléma sincs, amíg jól kiegészítik egymást. Az összhang a lényeg, és nem pedig az, hogy melyikük önérzetesebb! Mivel a valós együttműködés kölcsönösségében a feltétlen engedelmesség pont annyira fontos, mint amennyire az önzetlen irányítás. E kettő kizárólag párban él, a minták pedig csak együtt teljesek.


Családi cél
Egy gyermek önálló életre való nevelése a fő cél, melynek felelőssége mindig közös. Ebben a helyes minták és jó szerepek elengedhetetlenek. Ezek kipróbálása, kóstolgatása a felnőtté válás tényleges útja. Ezt hagyni és ösztönözni is kell, egyben a túlvállalások gátlásával, a mértékek egyénre szabásával, a jó időzítésekkel együtt. Ehhez kell a szülő alázatos támogatása, felügyelő figyelme, aktív részvétele. Az irányítás, vagy épp az érzelmek felvállalása bizony senkinek nem egyszerű feladat. Ezért mindenképp jól jön hozzá - különösen egy gyereknek - egy segítő társ, a könnyített helyzetek.

" a kutya nem egyszerűen egy a potenciális társállat-fajok közül,
hanem ő maga a társállat prototípusa "


Családi kutya
A kutya könnyen szoktatható a családban feladatok végzésére, sőt ez szükséges is.

Olyan hétköznapi feladatok elvégzésére, ami valóban mindennapos dolog. Sok esetben apró, kiegészítő tevékenységeket bízunk rá. Ez lehet hasznos, látványos, de nem túl bonyolult feladat.

Segítő, támogató szerepkörben például viheti a kiskosarat, megkeresheti a kulcsokat, elpakolhatja a szennyest, … Ez hasznos, de egyáltalán nem megterhelő szerep.

Sokszor azonban van, hogy feladata végrehajtásában ennél nehezebb szerepköröket lát el, és bizony ezekben megjelenhet az empátia ugyanúgy (service dog), mint az irányítás (vakvezető kutya). Nagyot téved az, aki úgy gondolja, hogy ez egyáltalán nem lehet.

" elméjük képessé vált felfogni az emberi akciók lefolyását, értelmezni tudta az akciókat megelőző, kísérő apró jeleket, s azokból képes volt megjósolni, megérteni, hogy neki magának milyen szerep jut a tevékenységben "


Családi non plus ultra
És olykor van, hogy a kutya egy nagyon különleges családi feladatot végez, ami valóban fantasztikus dolog. Amikor a gyerek önálló életre való felkészítésében segít.

Létezik az az értelmi- és érzelmi intelligencia, amivel egy kutya azonosulni tud alázattal és odaadással a családi funkciójával. Hisz még egy kiskorú gyerekkel is szívesen együttműködik, mert olykor erre is

van egy szolgálatkész kutya.

" alkalmat adhat arra, hogy a gyerek olyan szociális rutinokat sajátítson el,
mint a nevelés, vagy másokról való gondoskodás"


Családi hitvallás
Őszintén bevalljuk, hogy számunkra mindig egy örömteli pillanat a kutyaiskolában, amikor azt láthatjuk, hogy ez valóban létezik. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a saját szemünk előtt újra és újra bekövetkezik. Valódi ünnep ez nekünk! Ezért a mi hitvallásunk, hogy becsüljük meg a jó családi kutyát!

Hálásan köszönjük a figyelmedet!

Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek ISBN 978-963-310-151-3

Topál József: A kutya mint az állatasszisztált terápia ideális szereplője - MTA természettudományi Kutatóközpont, Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet

Kutyasuli képek